tirsdag 4. juni 2013

Den profesjonelle elev


 Vi har begynt å blogge igjen etter en liten pause. Oppgaven vi har fått utdelt denne gangen er å oppsummere hovedinnholdet i en kronikk skrevet av lederen for elevorganisasjonen, Alex Fjeldavli. Tittelen på teksten er" Hvor er den profesjonelle elev?". Hvis dette er av interesse for deg så finner du kronikken her

Tilbake til teksten, hva handler teksten om? Veldig kort oppsummert så tar teksten opp et heller viktig spørsmål innen skolen, «Hvem er det som har ansvaret for læring, elev eller lærer?» Det er snakk om profesjonelle lærere som har god utdanning og som skal videreføre sin kunnskap til elevene sine, men den profesjonelle elev, han hører vi veldig lite om. Teksten tar utgangspunkt i dette og diskuterer rundt «den profesjonelle elev».
Jeg vil si at mange av poengene til Fjeldavli er gode og han sier noe som jeg selv vil tro er noe av det viktigste som angår oss elever. Vi kan ikke være kritiske til en lærer uten grunn når vi selv ikke vil høre på hva han har å si i timene. Greit nok at noen skoletimer kan være veldig kjedelige og man mister konsentrasjonen, men da bør man tenke på at det er til ens eget beste å følge med. Man må ha den innstillingen at man vil lære noe og ikke tenke at alt skal falle på plass så lenge man er tilstede under undervisningen, men at læreren er en del av læringen er veldig viktig. Uten en lærer så hadde undervisningen vært håpløs tror jeg og den kan være håpløs med en lærer også. Først og fremst så må en lærer ha den egenskapen at han/hun kan formidle noe til noen som ikke har hørt om dette før. I tillegg så må læreren variere under undervisningen, man kan ikke bare tegne eller skrive på en tavle. Det er viktig at elevene kan delta i undervisningen, en miks av at lærer snakker og at elever jobber tror jeg er veien å gå.

Gode lærere fører til at man får gode elever, ja og nei. En god lærer er noe av det beste som finnes, men bare så lenge man som elev kan utnytte dette. Er en mottakelig for informasjon og er villig til å lære så vil man alltid få bedre utnytte av undervisningen og dette tror jeg er det viktigste Fjeldavli skriver om: «Elevene bør ta ansvar for egen læring og kombinere dette med de godene man får av å ha en god lærer».

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar